Wij creëren op termijn een geheel tabaksvrije generatie”, een uitspraak uit de zorgverklaring van Pim van Gool, hoogleraar Neurologie AMC en voorzitter van de Gezondheidsraad. Hij deed deze uitspraak op het Nationaal debat “Politieke Keuzes in de Zorg” georganiseerd door Het Roer Moet Om en Platform Nieuwezorg in samenwerking met VvAA.

Pim van Gool sprak over het gapende gat van 20.000 tabaksdoden per jaar dat we ‘gewoon’ accepteren. “Een vlek op ons blazoen van zorgzaamheid“, aldus Van Gool. De krimpende markt van de tabaksindustrie moet aangevuld worden door vervangende rokers (replacement smokers), dé puber, die ontzettend gevoelig is voor groepsdruk. Na het roken van een eerste sigaret zijn deze jonge kinderen binnen 4 weken verslaafd. Ieder dag beginnen er 200 kinderen aan die eerste sigaret, waarvan 70 verslaafd raken en 35 daarvan overlijden aan de gevolgen van rookgerelateerde ziektes.

Hij riep de politiek op om de Nederlandse jeugd te beschermen tegen de dodelijke sigaret door het maken van wet- en regelgeving waardoor geen enkel kind geboren na 2018 meer rookt en kreeg daarvoor een luid applaus.