NPO Focus maakte recent een artikel en een uitzending op NPO Radio 1 over roken. Het artikel is samengesteld door Richard van Montfrans en hij vraagt zich af waarom er gerookt wordt, waarom een sigaret lekker en tegelijkertijd slecht is en waarom roken niet verboden is?

Waarom een sigaret slecht is?

Een sigaret – of beter gezegd de rook ervan – bevat een waslijst aan giftige stoffen zoals acronitril, arseen, benzeen, beryllium, cadmium, ethanal, etheenoxide, dioxines, furaan, hetrocyclische aminen, hydrazine, isopreen, lood, nitrosamines, nitromethaan, vinylchloride en waterstofcyanide. De schadelijkste stoffen zijn nicotine, koolstofmonoxide en teer. Nicotine is naast verslavend slecht voor je huid, hart- en bloedvaten, spijsvertering en voortplanting. Koolstofmonoxide is slecht voor je conditie en beschadigt de vaatwanden. En teer veroorzaakt die typische rokershoest en is kankerverwekkend.
NPO | Richard van Montfrans, online december 2017 ~

Waarom roken niet verboden is?

In het artikel wordt aangegeven dat de accijnzen als eerste een reden zijn om het roken niet te verbieden. Daarnaast is de politiek bang dat het hen stemmen kost, en er een overtuiging is dat verbieden geen zin heeft, enz.

Een stem die zich laten horen is Stichting Eindspel Tabak. Deze stichting streeft naar een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan kinderen die na 1 januari 2017 geboren worden. Door te kiezen voor het kweken van een ‘tabaksvrije generatie’ biedt het plan tijd en ruimte voor alle belanghebbenden – zoals producenten en verkopers van rookwaren – om zich in te stellen op een geleidelijke verdwijning van tabak.
NPO | Richard van Montfrans, online december 2017 ~

Aan het eind van het artikel stellen de opiniemakers de vraag of roken verboden moet worden. En vandaag, 8 december 2017, is 81% van de lezers het daarmee eens.

Waarom is roken niet verboden?

Het gehele artikel inclusief video’s kunt u lezen op de website van NPO Radio 1 en NPO Focus (8 minuten leestijd en 12 minuten video).