Iedereen wil dat zijn of haar (klein)kinderen niet gaan roken. Dat was op maandagavond 21 november jl. de heldere conclusie aan het eind van een bijeenkomst met zo’n tachtig genodigden van de Stichting Eindspel Tabak, waarvoor de Jaarbeurs Utrecht belangeloos faciliteiten beschikbaar stelde.

“Those who have the privilege to know, have the duty to act.”

Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter, die in hun spreekkamer dagelijks de catastrofale gevolgen van roken meemaken bij hun patiënten, vinden het hun dure plicht om in actie te komen. Als actieve ambassadeurs van Eindspel Tabak maken zij zich hard voor een wetswijziging om te komen tot een rookvrije generatie.

Ondubbelzinnige cijfers

Algemeen wordt aangenomen dat roken de schatkist geld oplevert aan accijnzen en uitgespaarde pensioenen door vroegtijdig overlijden. Echter, niets is minder waar. “Roken kost de samenleving 21 tot 43 miljard euro per jaar!”, aldus ambassadeurs Rien Meijerink, ex-voorzitter Raad voor de Volksgezondheid en Zorg en Diana Monissen, voorzitter bestuur Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie. Zij onderbouwden deze stelling met ondubbelzinnige cijfers uit het onderzoeksrapport “Kosten van roken” opgesteld door SEO Economisch Onderzoek.

Rapport - Ondubbelzinnige cijfers

Tabak wordt wel beschouwd als het dodelijkste consumentenproduct dat ooit is ontwikkeld en is desondanks volstrekt legaal… Hieronder een afbeelding uit het rapport “Kosten van roken“.

De harde werkelijkheid in praktijk – ‘bezint eer ge begint’

Aan de hand van enkele bloedstollende foto’s van zijn operatie vertelde patiënt Vincent Bloothoofd zijn aangrijpende verhaal over het traject van bewuste roker naar de diagnose ‘longkanker’; een ingrijpende en gecompliceerde operatie en nu een heel voorzichtig herstel:

“Ik ben me bewust van de risico’s maar ik kan altijd stoppen als ik dat wil…”

De mythes rond roken

Voor een interactieve discussie over kansen en mogelijkheden van een wetswijziging had Stichting Eindspel Tabak ambassadeurs, tegenstanders van een rookverbod en leerlingen van het gymnasium Hilversum uitgenodigd. Zij beargumenteerden samen met de zaal een aantal stellingen, de zogenaamde ‘mythes’ rondom roken. Daarna werden de stellingen weerlegd door longarts Wanda de Kanter.

Stelling 1: “Het is toch je vrije keuze als iemand gaat roken? Voor roken kies je. ..”

Onzin: meer dan 80% van de rokers is begonnen voor zijn 18e jaar. Binnen vier weken is een kind verslaafd. Nicotine is net zo verslavend als cocaine en heroïne met dit verschil dat het op elke straathoek voor een paar euro te koop is. Een sigaret is deadly by design: het is ontworpen om kinderen zo snel mogelijk te verslaven door toevoegingen met suiker, drop honing, hoestdempers en ammoniak. Als de nicotine uit de tabak zou worden gehaald – wat eenvoudig kan – zou niemand doorroken. Daarbij is het bewezen dat kinderen gaan roken door peer group pressure, lage prijs, zichtbaarheid, lage socio-economische omstandigheden en sociale problematiek. De tabaksindustrie noemt de kinderen in hun geheime documenten replacement smokers: zij die de vroegtijdig stervende rokers moeten vervangen. Een kind dat opgroeit in een rokend gezin, die wordt volgestopt met hamburgers en liters cola en op zijn 12e gepest wordt omdat hij te dik is: uit alle ellende om er bij te horen dan maar gaat roken… is dat vrije keuze? De soldaten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kregen gratis sigaretten die de tabaksindustrie liberation sticks noemde… Het concept vrijheid is door de tabaksindustrie gekaapt. 80% van de rokers wil stoppen met roken, 90% wil niet dat zijn (klein)kinderen gaat roken. Als je rookt, probeer eens te stoppen en ervaar hoe vrij je bent. De JOVD wordt getraind in het concept vrijheid door een tabakslobbyist.

Stelling 2: “Straks mag ik helemaal niets meer. Gaan jullie hierna chocola ook verbieden? Dat is het einde van het bedrijfsleven…”

In Nederland zijn vier miljoen rokers waarvan meer dan de helft aan het roken zal overlijden, een miljoen mensen nog voor zijn pensioen. Er zijn elk jaar 20.000 tabaksdoden, en bijna een miljoen zieken door tabak. Cocaïne en heroïne maken – hoe ernstig ook – nauwelijks doden. Tabaksverslaving is de olifant in de kamer. Niet begonnen mis je niets, eenmaal begonnen kan je nauwelijks nog stoppen door de verslaving.

Stelling 3:Het is betutteling door de overheid zo’n wetsvoorstel. Ouders moeten gewoon beter opvoeden; het is geen taak van de overheid om kinderen van het roken af te houden.”’

De overheid verplicht een helm, een scooterrijbewijs en een riem in de auto. Er zijn maar 600 verkeersdoden per jaar versus 20.000 tabaksdoden. Een overheid die wel 2,4 miljard euro int aan accijnzen maar elke effectieve maatregel weigert in te voeren verwaarloost haar kinderen, onze toekomst. Het woord betutteling is afkomstig van de industrie: zij kaapte het woord vrijheid.

Stelling 4: Je moet kinderen weerbaar maken in plaats van beschermen…”(standpunt minister Schippers van VWS).

Tsja, daar zit wel wat in; maar wat heeft ons dat tot heden opgeleverd? Het aantal rokers daalt niet en dat bij 20.000 doden door roken per jaar. Iedere dode roker wordt dus vervangen door een nieuwe roker (een kind…).

Meer mythes lezen? Ga naar: De 70 mythes over tabaksverslaving – Wanda de Kanter.

Hoe verder?

Aan het slot van de avond stelde actief ambassadeur Loek Winter, bestuurder MC Groep, de vraag gesteld: “Hoe gaan we het probleem gezamenlijk oplossen? Door niets te doen accepteren we dat er jaarlijks 20.000 – vermijdbare – doden vallen”. De aanwezigen werden dringend opgeroepen om te komen met concrete voorstellen om de marsroute naar een wetswijziging te realiseren. Hierop ontvingen wij 22 reacties!

Een van de voorstellen houdt in: maak mensen bewust van het probleem en de oplossing hiervoor via de sociale media. Voor dit concrete voorstel doen wij graag een beroep op u als lezer: wilt u onze Facebookpagina liken en de berichten hierop delen? En wilt u ons volgen op Twitter en onze berichten retweeten? Alvast bedankt!