Recent publiceerde Zembla een interview met longarts Wanda de Kanter en met longkankerpatiënt Anne Marie van Veen over de eerste strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het nieuwsartikel opent met een sterke titel:

‘Longkanker is niet de schuld van de roker, de tabaksindustrie heeft bloed aan haar handen.’

Wanda de Kanter benadrukt nog maar eens dat roken geen vrije keuze is. Bijna iedereen begint als kind en experimenteert, maar dan raak je al verslaafd. Dit komt omdat de tabaksindustrie er bewust honderden stofjes aan toevoegt. De marketing richt zich op kinderen, de zogenaamde replacement smokers, die de plaats moeten innemen van de vroegtijdig overleden rokers. Anne Marie van Veen zegt in het interview verder dat haar boosheid richting de tabaksindustrie groeit:

Hoe kun je met jezelf leven? Je ontwikkelt een product waaraan mensen echt doodgaan. Van cola ga je niet dood. Van sigaretten sterven 6 miljoen mensen wereldwijd per jaar. Je hebt bloed aan je handen.

Zembla verwijst in het artikel tevens naar het boek: ‘Nederland stopt met roken’ (van Pauline Dekker en Wanda de Kanter) waarvan inmiddels de tiende druk is verschenen.

tabaksindustrie

Naar het volledige artikel… 

ZEMBLA is een actueel onderzoeksjournalistiek programma van de VARA. Het programma wil een breed publiek informeren met onafhankelijke journalistiek.