“De betuttelingscampagne van BN’er Jan Roos tegen onder meer de strenge aanpak van tabak wordt betaald door de tabaksindustrie”, zo lezen we vandaag in het AD. Daarnaast blijkt de domeinnaam van de campagne, Nee-derland.nl geregistreerd te zijn door de Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK).

Wanneer de VSK, maar liefst 42.200 euro, geld steekt in een betuttelingscampagne dan mag u zich afvragen of zij hun doel, om de belangen te behartigen van de in Nederland gevestigde fabrikanten en importeurs van sigaretten en shag, nog wel nakomen. Daarnaast zeggen ze op de website een constructieve dialoog, met alle stakeholders: overheid en politiek, handel, belangenorganisaties, media en het publiek te willen voeren. Hoe geloofwaardig is dan zo’n campagne?

Op de vraag van de journalist Victor Schildkamp: “Of het daarmee niet gewoon een tabakscampagne is geworden?” antwoordde de woordvoerder: “Nee, dat vinden wij niet”. ~ Jan Hein Sträter, directeur van de VSK. Bron: AD, online 17 oktober 2018.

Opmerkelijk in het artikel vinden wij van Stichting Eindspel Tabak, dat Tabaksfabrikant Philip Morris zich in een persbericht meteen heeft gedistantieerd van de campagne.  Ofwel van het onder de aandacht brengen van hun ‘rookloze’ alternatief van een ‘verwarmde’ in plaats van ‘verbrande’ sigaret. Philip Morris blijkt overigens geen lid te zijn van VSK. Wie wel? Kijk op: https://www.vsk-tabak.nl/leden-vsk.

Het artikel van het AD kunt u nalezen op hun eigen website.

Foto: Pixabay.