Uit onderzoek, gepubliceerd in The Lancet van 31 januari 2017, zijn twee belangrijke conclusies gekomen naar determinanten van vroegtijdige sterfte onder 1,7 miljoen burgers uit 7 Westerse landen.

Conclusies:
1.  roken is de belangrijkste risicofactor voor vroegtijdige sterfte, het geeft meer dan een verdubbeling van het sterfterisico vergeleken met niet-rokers, met een verlies van gemiddeld 5 levensjaren boven een leeftijd van 40 jaar; een kwart van de vroegtijdige sterfte in de bevolking kan worden toegeschreven aan roken,
2.  een laag sociaal economische status (SES) is een onafhankelijke risicofactor (d.w.z. na correctie voor de bijdrage van de overige risicofactoren), met een gemiddeld verlies van meer dan 2 levensjaren. Een lage SES is verantwoordelijk voor 15% van de vroegtijdige sterfte onder de bevolking, onafhankelijk van andere risicofactoren die vaker bij een lage SES voorkomen, zoals meer roken, meer suikerziekte, minder lichaamsbeweging.

Een Engelstalige samenvatting kunt u lezen op de website van The Lancet. Tevens kunt u een PDF downloaden met alle resultaten van het onderzoek, getiteld: “Socioeconomic status and the 25 × 25 risk factors as determinants of premature mortality: a multicohort study and meta-analysis of 1·7 million men and women”.