Deze week pikten we een radiofragment op van NPO Radio 1 over het exclusieve bedrag van 20 miljoen dollar dat miljardair Michael Bloomberg schenkt voor onderzoek naar de tabaksindustrie.

Bloomberg die als burgemeester van New York ook strenge tabaksregels invoerde gaat dus door met zijn strijd tegen het roken. Het geldbedrag wordt geschonken aan een internationale onderzoeksgroep die zich richt op de handel en wandel van de tabaksindustrie.

Marcel Metze is bekend met de manier waarop de tabaksindustrie en lobby te werk gaan. Hij is namelijk hoofdredacteur van de Onderzoeksredactie Tabaksindustrie.

In dit luisterfragment praten presentatoren Mieke van der Weij en Peter de Bie met Metze over de kracht van de tabaksindustrie en het belang van onderzoek hiernaar. Als Metze het geld had gekregen voor meer onderzoek wat zou hij er dan mee doen, zo vroeg Van der Weij. Daarop antwoordde Metze:

Ik zou graag nog nader onderzoek willen doen naar de rol in de tabaksindustrie in de illegale handel, en of ze er belastingconstructies zijn waar de tabaksindustrie van meeprofiteert.

Meer artikelen lezen die we oppikten in de media? Kijk op: https://www.eindspeltabak.nl/in-de-media/.

De foto bij dit artikel is afkomstig van: Pixabay.