Advocaat Bénédicte Ficq eiste maandag 24 september 2018 een nieuwe rechter in de zaak tegen de tabaksindustrie. Het argument van Ficq was dat rechter Jan Wolter Wabeke zich tijdens een privédiner had uitgelaten over de aanklacht en zou hebben gezegd dat ‘roken ieders eigen verantwoordelijkheid is’.

Het kantoor van de advocate probeert via een artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag alsnog een vervolging af te dwingen. Die zaak begint op woensdag 26 september a.s. Eerder dit jaar zag het Openbaar Ministerie nog af van een vervolging.

Rechter Wabeke heeft naar aanleiding van de eis inderdaad de zaak aan een andere rechter overgedragen.

Het tv-programma “De Wereld Draait Door” nodigde Bénédicte Ficq uit om een toelichting te geven over haar actie. Zij verwoordde dit net als altijd helder en duidelijk.

Volgens Stichting Eindspel Tabak is het kennelijk nog niet voor iedereen duidelijk welke schadelijke stoffen precies in een sigaret zitten. Wij stellen daarom voor dat die de volgende keer op tafel komen te staan. Daarbij zou het goed zijn om

  1. de toegestane hoeveelheid te tonen en
  2. de hoeveelheid te laten zien die er daadwerkelijk in een sigaret zit.

Zo maak je meteen duidelijk waarvoor de tabaksindustrie aangeklaagd wordt.

Uitzending gemist? Bekijk de uitzending hieronder!

rechter tabaksindustrie DWDD

 

Wekelijks publiceren wij artikel die door de verschillende media worden gepubliceerd. Lees ook: “Geen strafrechtelijk onderzoek tegen tabaksindustrie” en “De tabaksindustrie heeft bloed aan de handen“.