De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wil alternatieve manieren van nicotinegebruik, zoals bijvoorbeeld de e-sigaret stimuleren, zodat rokers in ieder geval niet meer een gewone sigaret zullen roken om aan hun nicotine te komen. Volgens Pauline Dekker is dat een vergissing, zo lezen we deze week op de website van TabakNee.

FDA: “We werken er op verschillende fronten aan om de rol van nieuwe manieren van nicotineafgifte een rol te laten spelen in het behalen van onze gezondheidsdoelen.”

Het FDA wil ook kijken naar rookstopproducten die als medicijn worden voorgeschreven en ontwikkeld zijn om onthoudingsverschijnselen tegen te gaan die bij het stoppen met roken horen. Daarom komen ze met nieuwe conceptrichtlijnen die duidelijk moeten maken waaraan nieuwe rookstopmedicijnen zouden moeten voldoen om door de FDA goedgekeurd te worden.

Pauline Dekker, longarts verbonden aan Stichting Rookpreventie Jeugd en Eindspel Tabak:

“De FDA gaat ervan uit dat nicotine weliswaar het verslavende bestanddeel is, maar an sich nauwelijks gevaarlijk is. Maar we weten dat nicotine verantwoordelijk is voor een groot deel van de hart- en vaatziekten problematiek; trombocyten (bloedplaatjes) klonteren onder invloed van nicotine samen en deze klonters kunnen acuut een bloedvat afsluiten. Dat kan tot hartinfarcten en herseninfarcten leiden. Ook weten we dat nicotine zorgt voor snellere metastasering in borstkanker (weliswaar in muizenmodellen, maar toch).”

Nicotine is een gevaarlijke stof om tot je te nemen, stelt Dekker. En door de houding van de FDA ontstaat het beeld dat mensen daar gerust mee door kunnen gaan als ze de bijproducten die ze met het roken van een gewone sigaret binnenkrijgen maar niet meer inademen.

Bovenstaande is een korte samenvatting van het gehele artikel dat u kunt lezen op de website van TabakNee.

Foto bij dit artikel is afkomstig van: Pixabay.