Als je tot je 18e niet rookt betalen wij je rijbewijs. Voor elk jaar dat je niet rookt zetten we een bedrag op je spaarrekening. Dit soort afspraken maken ouders soms hun kind van het roken af te houden. Het lijkt een goede manier om te voorkomen dat kinderen de rest van hun leven aan sigaretten vastzitten en daarmee hun gezondheid op het spel zetten.

Helaas laten studies zien dat deze methode niet effectief is. Zo blijkt althans uit een overzichtsstudie, uitgevoerd door Marieke Hiemstra, die tijdens de inventarisatie als onderzoeker verbonden was aan de Radboud Universiteit. Tegenwoordig is zij werkzaam voor de de universiteit van Tilburg.

Je kind van het roken afhouden helpt niet als je hem of haar het gevoel geeft dat er iets wordt opgelegd. Als een kind het afzien van roken niet als een eigen keuze ervaart, zal het minder geneigd zijn de sigaret te mijden. Wat ook niet helpt en zelfs contraproductief werkt is het te vaak aan de orde stellen van de risico’s van het roken. Preken en iemand eindeloos de les lezen helpt niet. Hoe dan wel? Lees verder