Het artikel Een eindspel tegen tabak, dat we deze keer in de media uitlichten, is vijf jaar geleden geschreven door Johan P. Mackenbach. Naast het feit dat de titel ons opviel, verweven met de naam van onze stichting, spreekt de auteur duidelijke taal. En dat delen we graag.

Mackenbach schrijft dat er in de loop van de 20e eeuw wereldwijd 100 miljoen mensen aan het roken van tabak zijn overleden. Meer dan tijdens de eerste en tweede wereldoorlog samen. Daarbij stelt hij dat op basis van die cijfers dit in de 21ste eeuw zo’n 1 miljard slachtoffers eist. Hij noemt het daarom een epidemie.

Het heeft lang geduurd voordat tegenmaatregelen tegen deze epidemie op gang kwamen, maar inmiddels wordt wereldwijd en onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie gewerkt aan het terugdringen van tabaksgebruik.

Radicaler eindspel tegen tabak

Tevens beschrijft hij dat in een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie staat dat de tabaksindustrie het antirookbeleid in Europa ondermijnt. En ook de wijze waarop. In zijn laatste alinea vraagt hij zich daarom af of het geen tijd is voor meer rumoer en er een radicaler eindspel tegen tabak gevoerd moet worden.

Het heeft inderdaad nog even geduurd, maar we kunnen op dit moment wel spreken van enige rumoer! Zeker nu het Antoni van Leeuwenhoek, UMCG en Verslavingszorg Nederland zich hebben aangesloten bij de aangifte tegen de tabaksindustrie. Er zullen er meer volgen, daar zijn wij van overtuigd! En heeft u al meegekregen dat ook Gemeente Amsterdam aan het uitzoeken is of het haalbaar is om bij de aangifte aan te sluiten.

Doel Eindspel Tabak

Het doel van Stichting Eindspel Tabak is een strikt verbod op verkoop van tabaksproducten aan mensen die zijn geboren na een bepaald jaar, waardoor een tabaksvrije generatie ontstaat en komt hierdoor dichterbij!

Het complete artikel van Mackenbach is te lezen op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).